"Galatasaray maçının son dakikasından sonra kariyerim bitti"

25 Temmuz 2023’te düdüğünü asan FIFA kokartlı eski hakem Ali Palabıyık, kendisini istifaya götüren süreci Hürriyet'e anlattı.

"Galatasaray maçının son dakikasından sonra kariyerim bitti"

Hakemlik kariyeri sona eren Ali Palabıyık, Galatasaray maçlarıyla ilgili de dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Palabıyık'ın açıklamaları şu şekilde:

"FIFA kokartlı 1. kategori hakemi Ali Palabıyık’ın kariyeri neden bitti?"

Rizespor - Galatasaray maçının son dakikasında verdiğim kararla hakemlik kariyerim bitirildi. Ülkemde hakemlik yapamadığım gibi UEFA’da da hem maçım hem de UEFA kış semineri davetim geri çekildi. Bu olaylar sonrası UEFA’nın bana bakış açısı değişti, Avrupa’da yönettiğim maçların kalitesi dahi düştü. Türkiye’de bize ağabeylik ve hocalık yapan, içimizde olan faktörler de devreye girdi. Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus’tan sonra Şampiyonlar Ligi’nde görev almak benim için büyük gururdu. Daha da yukarılara giderim derken, son çıktığım Şampiyonlar Ligi maçındaki gözlemci notum UEFA Hakem Kurulu müdahalesiyle değiştirildi. Şampiyonlar Ligi’ndeki 3 maçım da çok güzel geçti lakin devamı gelmedi maalesef.

"VAR neden olmadı?"

Önce ‘neden olmasın’ dendi. Hatta TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin onayıyla bu görevi kabul edip, 01.08.2023 tarihinde dilekçemi göndermeme rağmen, aynı gün cevap geldi: ‘F.Bahçe, G.Saray, Beşiktaş seni istemiyor!’ Asıl gerekçenin sayın TFF başkanının saydığı takımların istekleri olduğuna inanmıyorum. Hakemliğimi bıraktırmak için bütün gücünü kullanmış isimler hala etkili yerlerde bulundukları için VAR kadrosu için verilen sözün de arkasında duramadılar.

"Ali Palabıyık ismine bu denli öfke neden?"

Türkiye’nin en şanssız hakemi benim aslında. Bana söylenen “Beşiktaş, Fenerbahçe ve G.Saray seni istemiyor!” Sebebi de yönettiğim müsabakalarda hatalı karar olsun ya da olmasın çoğunlukla 3 Büyükler’in puan kaybetmeleri. Bir hakem için en önemli şans, eğer aleyhine hata yaptığı takım galip geldiyse problem olmaması. Bu kriter maalesef benim için hiç geçerli olmadı. Sahaya çıktığımda önce vicdanım, UEFA-MHK eğitimleri ve oyun kuralları kitabına uygun maç yönetmeye çalıştım, bir kesimin mutlu olması veya olmaması için değil.

"Şubat 2022’de tekrar maç almaya başlamıştın ki Ferhat Gündoğdu’dan 8 Mart darbesi geldi."

Aslında gündemde Serdar Tatlı başkanın üç hakemle ilgili ‘isim verme’ raporu vardı. Benim Rize-G. Saray maçı da bu tartışmaların üzerine geldi. Ferhat başkan ‘Ligin 2. yarısında başlıyorsunuz’ dedi ancak yine başlayamadık. Bu kez de ‘onay bekliyoruz’ dendi. Düşünsenize, FIFA 1. Kategori hakeminiz ülkesinde maça çıkacak, MHK Başkanı onay bekliyor! Onayın çıkması 1.5 ayı buldu. Tam başladık, güzel gidiyor derken 8 Mart olayını yaşadık. Aslında 8 Mart’ın ortaya çıkmasının tohumları benim yönettiğim Rize-G.Saray maçından sonra atılmış diye duydum. 12 kişilik bir liste yapılarak, kulüp başkanlarıyla ‘bu hakemleri bitirelim’ denilmiş.

"Peki MHK ve TFF kanadı nasıl yaklaştı?"

Yetkililerle görüştüğümde Rizespor-Galatasaray maçından sonra bir süre beklemem gerektiğini ifade ettiler. Çünkü MHK değişikliği oldu ve Ferhat Gündoğdu göreve geldi. Ferhat hocayla ailecek görüşüyorduk. Ankara'da yaşıyordu. “Ali merak etme, halledeceğiz, biraz zaman” dedi. Ancak günün sonunda hakemliğimin tıkanmasını siyasete bağladılar. “Biz böyle olmasını istemiyoruz ama işte” diyerek ne TFF’nin ne de MHK’nın birşey yapamadığını belirttiler.

"Yapay zeka atama sistemi hakkında ne düşünüyorsun?"

Yapay zeka kriterlerinin kesin ve net olarak kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. Örneğin Ali Palabıyık ile ilgili içeride ne tür bilgi ve tecrübe verisi girdiklerini ben bile bilmiyorum. Kamuoyu, sporseverler, gazeteciler, takımlar da bilmiyor. Eğer şeffaf olunacaksa buradan başlamalı. Örneğin “ben bir Ankara hakemi olarak Ankara'daki maçlara çıkmamam gerekiyor” diye bir kriter varsa bunu herkese söylemek gerekiyor. Veya Galatasaray maçında ceza almışsam “5 ay Galatasaray maçına çıkmayacak” bilgisi paylaşılmalı. Algoritmanın bu şekilde çalışması ve herkes için şeffaf olması gerekiyor yeni modelde.

"Havaalanında çok üzücü bir olay yaşadım"

Galatasaray-Alanyaspor müsabakasından sonra İsviçre’nin Basel şehrine maça gittiğimde havaalanında çok üzücü bir olay yaşadım. Havaalanı dışında taraftarlar ülkemi temsil ettiğim bir UEFA maçı öncesi protesto etmek için pankart açmış beni bekliyorlardı. Bu olay sonrası UEFA müsabakayla ve benimle alakalı ciddi bir güvenlik önlemi almak zorunda kaldı. Otelde bile yanımda güvenlik ile yürüyordum. Hatta hemen sonrasında görüntülü olarak Roberto Rosetti ile görüştüm. Kendisi bana gülerek “Ali, senin Türkiye'de bırakma vaktin geldi, Barış Şimşek ile konuş” dedi. Gülerek konuştuk ama Türkiye'deki olayların gerçekten ciddiyetini ve vehametini aslında ortaya koyan bu olay çok üzücü. Bir futbolcu genç yaşta yetenekleri, tekniği, futbol bilgisi ile milli gururumuz olabilir. Örneğin Arda Güler’in, yeni yetişen nesile gerçekten çok büyük bir örnek olacağını, ülkemizi de yurtdışında uzun yıllar temsil edeceğini düşünüyorum. Ama hakemlik böyle değil maalesef. Hakemlikte 17 yaşında bir gence Şampiyonlar Ligi'nde veya üst düzey müsabakalarda görev veremezsiniz. Süper Lig'de yetişmesi için en az 10 yıla ihtiyacı var. Farklı türde müsabakalar yönetmesi, birçok eğitimden geçmesi gerekiyor. “Süper Lig’e çıktın, hadi yönet bakalım” demekle olmuyor. Tecrübe işi. Maalesef çok kolay kazanılan bir şey değil. Tecrübemize rağmen hatalarımız yok mu? Tabii ki var ve olmaya da devam edecek ancak farklı değerlendirmeler.

Kaynak: Hürriyet

HABER SARI KIRMIZI uygulamamızı telefonunuza ücretsiz indirin, transfer haberlerini anında öğrenin. İndirmek için tıklayın.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2023, 22:52
YORUM EKLE