Okan Buruk: "Fenerbahçe'de yazılacak ilk isim, Erden Timur ile gece 3'e kadar konuştuk"

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, tv100'de yayınlanan "Az Önce Konuştum" programında Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı.

Okan Buruk: "Fenerbahçe'de yazılacak ilk isim, Erden Timur ile gece 3'e kadar konuştuk"

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, önemli açıklamalarda bulundu. 

Okan Buruk'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"HAK EDİLMİŞ ŞAMPİYONLUK"

(Bu şampiyonluğa bir başlık atacak olsan ne dersin?)

"Cumhuriyetimizin 100. Yılını motto ettik. Biz hep 23 üzerinden gittik, başlığımızı 23 üzerinden attık, bizim açımızdan mucizevi bir şey de oldu. Ben ‘Hak edilmiş şampiyonluk’ başlığını atıyorum."

"EN BÜYÜK DEZAVANTAJIMIZ GEÇEN SENEDEN GELEN PSİKOLOJİK YIKIMDI"

"Bir takımdan ayrılınca kendi seviyenizde takım bulmak zorlaşıyor. Sergen Hoca da aynısını yaşıyor. İlk geldiğimde ‘Hedef şampiyonluk’ dedim, bunun dışında bir hedef koyamazsınız kendinize. Bizim en büyük dezavantajımız geçen seneden gelen psikolojik yıkımdı. Gelen kadroyla onu düzeltmeye çalıştık."

"FATİH TERİM, ARAYIP TEBRİK ETTİ"

"Fatih Terim beni aradı, tebrik etti. Fatih Hoca çok önemli iki kulüpte çalıştı, Türkiye’de yetişmiş teknik direktörler arasında bu kadar başarılı kariyer kimsede yok. Hoca özellikle ‘Danışmak istediğin bir şey olursa her zaman telefonum açık’ dedi."

"ÇOK İYİ KARAKTERLİ OYUNCULARLA ÇALIŞTIK"

"Aldığımız oyuncuların birçoğunu araştırdık. Oyuncuların karakterlerini bilerek takımı oluşturduk, çok iyi karakterli oyuncularla çalıştık. Benim için en değerlisi takım içerisindeki disiplini, saygı ve sevgiyle daha iyi kurabiliyorsunuz."

"BENİM DOĞAMDA ÖNCE KAZANMAK VAR"

"30-32 tane farklı insanla çalışıyoruz. Hepsi farklı tepkiler veriyor. Bazen görmemezlikten, duymamazlıktan geliyorsun. Ama hepsine bir baba bir abi gibi sarılmak ve onları o işin içinde tutmak gerekiyor. Kovmaya veya göndermeye başladığınızda belki birçok kişiye zarar verebilirsiniz vermek isterseniz. Benim doğamda önce kazanmak var, oyuncuyu kazanmak. Ben de hata yapıyorum çünkü oyuncu da hata yapıyor. Bazen hepsine ayrı ayrı gidip anlatmak gerekiyor. Neden oynamıyor, neden az oynadı, neden kadroya girmiyor? diye."

"GOMİS'LE BİR KRİZ YAŞADIK"

"Gomis’le bir kriz yaşadık, hepimizin değer verdiği bir oyuncu. Sadece bir maçta bozulup, tepki koydu ortaya ama oyuncularımla birlikte onu kazanmak çok önemli bir şey. Benim neyimden rahatsız olduğunu söylemesini istedim."

"ONUN YANINDA OLDUĞUMUZU GÖSTERDİK"

"Icardi keşke maçı oynayıp gitseydi dendi. Ama gerçekten o durumda değildi. Kendi kendime ‘Daha bencilce düşünebilir miydim? Benim yerimde başkası olsa bunu yapabilir miydi?’ diye sordum. Risk aldım. Onunla aile olduğumuzu onun yanında olduğumuzu gösterdik. Icardi, sorunlu biriymiş gibi lanse edildi. İyi kalpli, profesyonel, egosu olmayan, arkadaşlarıyla iyi ilişkisi olan birisi. Bu seviyede olan bir oyuncuyu bulmak çok zor."

"BENİM İÇİN ÇOK ANLAMLI"

(Icardi, omzuna aldığında çekilen fotoğraf)

"Bu resim benim için çok anlamlı. Kendi yapımda da var, çekinirim, utanırım. Biraz utandım aslında ama Teknik Direktörlük hayatım boyunca hafızamda kalacak resimlerden biri oldu."

"ÖZGÜVENİMİZ ÇOK YÜKSEKTİ"

"Özgüven eğlenceyi getiriyor. Kendinize ve takımınıza olan özgüveni iyi çıkıyor. Biz 1996-2000 yıllarında da böyleydik. Özgüvenimiz çok yüksekti. Maça çıkarken de gülerdik ama maçın içerisinde maç başladığı anda bambaşka biri olurduk. Antrenmanda başka biri olurduk. Mesela her maça giderken biz hiç müziksiz gitmedik. Tüm maçlarda müzikler çaldı, marşlar çaldı. Camlara vuruldu, stada giderken çıkarken soyunma odasında eğlenildi. Bu enerjiyi pozitif bir şekilde ortaya koyuyorsanız aslında bunlar sonuçta robot değil."

"BENİM KIRMIZI ÇİZGİM ANTRENMAN"

(Okan Buruk’un defterinde oyuncu için kırmızı çizgisi var mı?)

"Oyuncu profiline göre değişiyor, takımınızda kilo sorunu olan oyuncular yoksa onu bir şekilde çözüyorsunuz. Benim için önemli olan antrenmanı %100 yapması, konsantre olması, antrenmanı bozan oyuncu bütün oyuncuları bozuyor. Benim için kırmızı çizgi antrenman."

"GÜVENMEK VE ONLARA SAHİP ÇIKMAK GEREKİYOR"

"Bu sene hiç iç saha kampı yapmadık, maç günü buluştuk. Oyuncuyu tanıyorum ne yapıp ne yapmayacağını biliyorum. Güvenmek gerekiyor ve onlara sahip çıkmak gerekiyor."

"KISA ZAMANDA İYİ BİR TAKIM OLDUK"

"Özellikle istatistiksel olarak verilerde birinci olmak vs. birçok şeyi iyi yaptığımızı gösteriyor. Bu da hem özgüven hem birliktelik hem de kısa bir zamanda iyi bir takım olduk."

"TÜRKİYE'DE GENEL OLARAK ACELE VAR"

"Futbol acımasız, özellikle teknik adamlar için bazı ülkelerde daha acımasız. Özellikle bizim ülkemizde çok çabuk tüketen bir yapımız var. Türkiye’de genel olarak acele var, telaş var. Hoca değiştiğinde her şeyin değişeceği düşünülüyor."

ICARDI, GALATASARAY'DA KALACAK MI?

"Arabistan tabii ki, bu sene için korkulu rüya. Hangi oyuncuya gitseniz, Arabistan'dan teklif var, orayı bekliyoruz falan var. Icardi için de konuşuluyor, Para için Arabistan'a gidecek biri değil. Umudumuz, mutlu olduğu Galatasaray'da kalması. Lige de hava getirdi. Lige de katkı sağladı. Kalmasını istiyoruz."

"CHELSEA'DEN ÇOK FAZLA OYUNCU VAR"

"Premier Lig'de çok oyuncusu olan kulüplerden oyuncu almak daha kolay. Chelsea var, küme düşenlerden oyuncu alınabiliyor. Kulüple doğru iletişim kurunca, onlar da Türkiye'ye gelince sizi ziyaret ediyorlar. Chelsea'den çok fazla oyuncu var. İsteyeceğiniz çok fazla oyuncu var."

"EN ÇOK ICARDI VE RASHICA'YI İSTİYORUM"

"Şu an en çok istediğim oyuncular Rashica ve Icardi. Geçen seneki takımda çok önemli roller aldılar. İkisinin de kalmasını isteriz."

"ICARDI'Yİ BEKLEMEK GEREKİYOR"

"Icardi yerine B planı yapıyoruz ama bekleme süresini göz önüne almak gerekiyor. Karar verebilir, geçe kalabilir. Biz oraya her türlü 1 adam almak. Bizim gibi takımlar en az 3 forvetle oynuyor. Her ihtimalde 2-3 santrfor bulunduruyoruz. 1 tane alıp Icardi'yi beklemek gerekiyor."

"ALİ YİĞİT, ALABİLECEĞİMİZ OYUNCUALARA BAKIYOR"

"Ali Yiğit Buruk, şef scout. Oyunda paket açtırıyor sürekli bana. Oradan oyuncu alıyor, satıyor. Çok hakim. Oyuncu seyretme platformu var. Devamlı oradan oyuncu seyrediyor. Sözleşmesi biten, alabileceğimiz oyunculara bakıyor, listeliyor."

"ERDEN TİMUR İLE TRANSFER İÇİN GECE 3'E KADAR OTURDUK"

"Ali Yiğit'in en sevdiği oyuncu Icardi. Sürekli beni arıyor, ne yaptınız diyor. Erden Bey ile gece 3'e kadar oturduk, transferle ilgili konuştuk. Toplantıya girerken aradık. Sabah uyandı, aradı. Ne oldu, ilerleme var mı diyor. Kendi çok merak ediyor."

"BAZEN BENİ ELEŞTİRİYOR"

"Bazen beni eleştiriyor. Hata yaptığım zaman, şurada şöyle yaptın diyor. Onu niye oynattın, onu niye oynatmadın diyor maç sonunda. Fenerbahçe derbisinde önce 'Zaniolo çok iyi durumda' diyor, bana mesaj veriyor. Barış Alper ağabeyini çok seviyor. Tesiste de onlarla vakit geçiriyor. Onlarla oturuyor. Kendine yakın gördüğü biri. Emin, Barış, Kazımcan hep onların yanında. İyi de biliyor, iyi bir gözü var. İleride futbolun içerisinde olabilir."

"TORREIRA ÇOK ÖNEMLİYDİ"

"Torreira benim için çok önemliydi. Listemdeki ilk isim oydu. Torreira'yı bitirdik. Benim için kritik yer orasıydı. Orayı net bitirdik. Son gün transferi çok fazla yaptık. Icardi sonlara doğru geldi, Rashica, Yusuf Demir, Mathias Ross. Hep son dakika transferi yaptık."

"FENERBAHÇE'DEN BİRİNCİ SIRADA YAZILACAK İSİM ARDA GÜLER"

"Arda Güler'i çok beğeniyorum. Çok büyük futbolcu olacak. Bu sene belli bölümden sonra oynadı. Uzun süre oynamadı. Herkes Arda Güler'i seyretmek istedi. Arda Güler oynadığında insanların maça ilgisi artıyor. Ne olacak, nasıl yapacak. Çok beğeniyorum. Hep söylüyorum, yurt dışında da kiminle konuşsak, hangi oyuncu deseler burada Arda Güler çok öne çıkıyor. Milli takım için, Fenerbahçe için çok önemli. Fenerbahçe'nin kadrosunu yazdığınız zaman belki de birinci sırada yazılacak isim Arda Güler. Çok güvenilmedi, biraz geç oldu. Hem taraftar, hem medya o kadar bastırdı ki oynatılmaya mecbur kalındı. Oynayınca da etkiledi."

"Arda Güler, serbest oynamayı seven bir oyuncu. Kanat oynadı ama serbest oynayacağı yerde oynadığında çok daha faydalı olacak. Savunma da yapıyor bence. Top kazanmaya başladı. O mevkide oynuyorsa savunma da yapmalı. Eskisi gibi değil artık. 10 numara pozisyonundaki oyuncunun baskıcı olması gerekiyor."

"Ben çalışmadım Arda Güler ile. Benim oyuncum olsa, beraber olsa daha iyi yorum yaparım. Arda Güler'i herkes ister. Oyunu bu kadar değiştirebilecek bir oyuncu. Şutu, pası, son pası var. Biraz fiziksel olarak güçlenmesi gerekiyor. Yaşı daha çok küçük. Her şeyi gelişecek. Klas bir oyuncu. Son yıllarda böylesini az görüyoruz. Çok değerli bir isim. 

"Mevkisel olarak, 10 numara olarak Türkiye'nin en iyisi Arda Güler. Kerem muhteşem oynadı. En değerli yerli oyuncular arasında Kerem'i görüyorum. Pasları, kornerleri, serbest vuruşları... İkinci yarıda çok iyi oynadı. Arda ile birlikte Kerem en iyisi."

"İLK HEDEF UZUN YILLAR GALATASARAY'DA HOCA OLMAK"

"Benim için ilk hedef uzun yıllar Galatasaray'da hoca olmak, kupalar kazanmak. Kafamda hep bunu yaşıyorum. Türk teknik direktörler için yurt dışına açılma zamanı geldi. Nasıl Türk oyuncular yurt dışına gidiyorsa... 'Network'ü genişletmek gerekiyor. Başarılı Türk teknik adamların gitmesi gerekiyor. Okan Buruk burada başarılı olunca herkesin bunu bilmesi gerekiyor. Avrupa'da yakalanan başarılar bunu sağlıyor. Fatih Hoca, UEFA'dan sonra Fiorentina'ya gitti mesela."

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2023, 13:24
YORUM EKLE