Burak Elmas, sürprizi açıkladı! "Yurtdışında birkaç takımla görüşmemiz var"

Galatasaray Kulübü Başkanı Burak Elmas, kendilerini futbolda ileriye götürecek yeni bir sistem kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Burak Elmas, sürprizi açıkladı! "Yurtdışında birkaç takımla görüşmemiz var"

Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu Olağan Kasım Ayı Toplantısı, Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu’ndaki Özhan Canaydın Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantı başlamadan evvel Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vatan için canını feda etmiş olan kahraman şehitlerimiz, kulübümüzün kurucusu ve 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen ve arkadaşları ile yakın zamanda yaşamını yitirmiş olan üyelerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Divan Kurulu Üyemiz Ahmet Şenkal, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83. yıl dönümü hatırasına Galatasaray ve Atatürk konulu bir sunum yaptı. 

Galatasaray Yardımlaşma Vakfı Başkanı Betül Güntürk Pasinler, kürsüye gelerek vakıf hakkında bilgiler verdi. 

Yönetim Kurulu Üyemiz Abdulvahap Tanrıverdi, Mağazacılık A.Ş.’nin bugünü ve hedefleriyle ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Denetim Kurulu Üyesi Özgür Asaf Savaş Akat, 90. denetim kurulu divan bilgilendirme sunumu yaptı. 

Divan Kurulu Üyelerimizden Ahmet Özdoğan, Taner Aşkın, Serhat Özalemdar, Reha Ünsal, Selim Akel, ve İbrahim Göknar kürsüye çıkarak gündeme ilişkin görüşlerini dile getirdiler. 

Başkan Burak Elmas, kürsüye çıkarak şu konuşmaları yaptı:

“Başkanım, sayın Divan Kurulu, saygıdeğer Galatasaraylılar. Sizleri tekrar görmek çok güzel. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü tekrar saygıyla anıyorum. Galatasaray her zaman olduğu gibi gelecekte de onun fikirlerinin ödün vermez savunucusu olmaya camia olarak devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına bize bu cumhuriyeti hediye ettikleri için hepimiz minnettarız. Bu arada vefat eden büyüklerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Aralarında gençliğimin beraber geçtiği abilerim var. Çok üzüldüm. Alpaslan abiye Allah'tan rahmet diliyorum. Çok sevdiğim bir abimdi. Mekanı cennet olsun. Bu arada sevgili Betül Hanım’ın yapmış olduğu sunum için de teşekkür ederim. Galatasaray'ın tüm kurumlarının güçlü olmasının, birlik ve sinerjisinden faydalanmasının öneminden defalarca bahsettik. Çok büyük emeklerle kurulmuş olan, şu anda da Betül Hanım ve yönetiminin çok büyük emeklerle devam ettirdiği, kişisel çabalarla devam ettirdiği Galatasaraylılar Yardımlaşma Vakfı Yurdu’nun, Galatasaraylılar Yurdu’nun hepimiz tarafından göz önünde olması, desteklenmesi ve buranın gözbebeğimiz gibi korunması, büyütülmesi gerekiyor. Öncelikle hem kuranlara teşekkürlerimizi iletiyoruz. Hem de büyük çabalarla buyurduğu yaşatan, güzelleştiren işleten yönetime de teşekkürlerimizi iletiyoruz. Galatasaray Spor kulübü olarak onları desteklemeye, görünür kılmaya, ihtiyaçları olduğu yerlerde de birlikte olmaya devam edeceğiz.”

SPOR YASASI İLE İLGİLİ

“Sevgili İbrahim abi bir konuya değindi. Dernek Sportif AŞ yapısı, spor yasası ile ilgili… Burada Yönetim Kurulu Başkanvekili Rezan Bey hukukçularla beraber çok detaylı bir çalışma yaptı. Spor yasası taslağı ile ilgili görüşlerimizi Ankara'da hem partilerle hem de mecliste meclis başkanımızla şahsen paylaştık. Burada dediğiniz gibi ciddi sakıncalar var. Rezan Bey’in yazmış olduğu detaylı kapsamlı Galatasaray raporunda, diğer kulüp başkanları, futbol federasyonu ve Kulüpler Birliği ile paylaştık. Sizin görüşlerinizden sonra şunu da düşündüm. Divan Kurulu üyelerimizle de bunu paylaşırsak çok iyi olacak. Herhalde bunuda ilerleyen günlerde sayın başkanımıza divan kuruluyla beraber organize ederek sizlerle bu Galatasaray'ın görüşünü yansıtan raporu paylaşırız.” 

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

“Bir tüzük değişikliği çalışmamız var. İlk başta aralık ayını hedeflemiştik fakat arkadaşlarımız rica ettiler, ocak ayında yapalım dedik. Aciliyet gerektiren maddeler var. Galatasaray işleyişini yavaşlatan, zorlaştıran geçmişte yaşadığımız birçok program yaşatan hepimizin aslında ortak fikirde olduğumuz değişim yönünde maddeler var. Onları Spor Kanununun çıkmasını beklemeden yapmak istiyoruz. Yasanın çıkış zamanı belli değil, çok uzun zamandır tartışılıyor. Meclise giriyor, geri çıkıyor… Bunun tekrar Meclis'e girip oylamaya gelip gelmeyeceği belli değil henüz. Hukukçu arkadaşlarımız detaylı bir çalışma yapıyorlar. Bunu sunup, sizlerin görüştün alıp ondan sonra ocak ayı içersinde çok uzun zamandır yapılmayan, yapmak zorunda olduğumuz bu tüzük değişikliğini yapmayı arzu ediyoruz. Vahap Bey’e ayrıca üstün çalışmalar için teşekkür ederim. Gerçekten gece gündüz arkadaşlarımızla beraber, ekip arkadaşları ile beraber çok büyük emekler verdiler. Sağ olsunlar Mağazacılık tarafında hiç yorulmadan sabah akşam çalışarak ilerliyorlar.” 

“HEPİMİZİN HEDEFİ GALATASARAY’I İLERİYE GÖTÜRMEK”

“Nike ile ilgili bir yanlış anlaşılma olmasın sunumdan diye birkaç kelime etmek isterim. Nike hakikaten Galatasaray'ın uzun süredir, Galatasaray’a destek vermiş en büyük marka. Bizim iş ortağımız. Kendileri gerçekten Türkiye içinde çok çok büyük bir sözleşme verdiler. Bunu uzun zamandır devam ettiriyorlar. Bizler bu ilişkileri Galatasaray'ın ve diğer tarafın lehine olacak şekilde, daha düzgün bir şekilde götürmeye çabalıyoruz. Geçmişten biliyorsunuz. Galatasaray’da  yönetimler değişince bir tarz değişiyor veya işte öncelikler değişiyor. Nike ile, diğer tedarikçilerimize ve diğer sponsorlarımızla da ilişkilerde bir takım yıpranmalar olmuş. Biz bunları karşılıklı diyalogla çözmeye çalışıyoruz. Nike'ın Galatasaray yapmış olduğu hizmet ve katkının büyüklüğü yadsınamaz. Buradan tekrar söylemek isterim. Şu anki uzun zamandır verilmiş en büyük sözleşme sponsorluk sözleşmesi; ama tabi biz Galatasaray olarak her zaman daha iyiyi daha ileriyi hedefliyoruz. Bundan da vazgeçmeyeceğiz. Sevgili Asaf hocama teşekkür ediyorum. Biz baştan beri söylemiştik açıkçası. Hoşuma gitti bugün. Çünkü bu sunumun yapılacağından haberim yoktu. Aslında öyle olması gerekir. Kendileri Denetleme Kurulu olarak bütün toplantılarımıza eksiksiz katılıyorlar. Galatasaray ve bizi sizler adına denetleme görevini de yerine getiriyorlar. Onların bağımsız bir kurum olarak düşünüp hareket etmeleri çok hoşuma gitti. Bizim arzumuz buydu. Onun gereği olarak da burada bir sunum yaptılar. Teşekkür ederim. Bizim hedefimizi de büyüttüler. Onun için yönetim kurulunda konuşacağız. Hepimizin hedefi bir. Galatasaray'ı ileriye götürmek!”

Başkanımız Burak Elmas, üyemiz Taner Aşkın’ın görüşlerine binaen kürsüye çıkarak şu açıklamayı yaptı:

“Saygıdeğer Galatasaraylılar. Sayın Aşkın Taner’in bahsetmiş olduğu konularla ilgili sizleri bilgilendirmek istedim. Evet doğrudur. Zaten seçim zamanı da söyledik. Galatasaray'ı ileriye götürecek yeni bir futbol sistemi kurmak peşindeyiz. Bu sistemin önemli bir parçası da Galatasaray altyapısında yetişen oyuncularımıza, rekabetçi liglerde oynama ve bizim kontrolümüz altında gelişme şans vermek. Çünkü biliyorsunuz işte 19’la 21 yaş aralığındaki arkadaşlarımız genelde bilabedel başka takımlara kiralanıyor. Bazıları oynatmıyor, orada gelişemiyor. Dolayısıyla A takımında oynamak için hazır olmadıkları için o ara süreyi kaybediyorlar. Belki Galatasaray'ın kazanacağı bir çok genç yeteneği o ara yaşlarda kaybediyoruz. Anadolu'da işte nasıl Kerem Aktürkoğlu, Taylan Antalyalı alt ligden geldi. Böyle oyuncuların bir ön takımda Galatasaray sistemine uyacak şekilde yetiştirilmesi, A takımda idmanda, orada bilfiil oynayarak gelişmesi ve hazır hale gelmesi gibi bir hedefimiz var.” 

“Hep muhalefet olarak algılanmasın dediniz. Asla öyle bir algım yok. Burada her söylenen teklifi, eleştiriyi ve uyarı son derece olumlu ve faydalı buluyorum. Galatasaray ve bizim yönetimimiz bu tür sizler gibi kıymetli üyelerimizin bize tavsiyeleri ve önerileri ile daha da güçleniyor. Biz bunları asla negatif bir şekilde arkasında Galatasaray niyeti olduğu sürece olumsuz algılamıyoruz. Bu konuda içiniz lütfen rahat olsun.”

“YURTDIŞINDA BİRKAÇ TAKIMLA GÖRÜŞMEMİZ VAR”

“Beylerbeyi macerasını ben de biliyorum. O zaman 2002 yılıydı. Ben de rahmetli başkan Özhan Canaydın yönetimindeydim. Beylerbeyi projesinden farklı bir projedir bu. 1481 Futbol Yatırımları A.Ş’nin Galatasaray logosu ve markasını asla kullanmayacak ve Galatasaray’ın herhangi bir hisse sahipliği,  bir ilişiği yoktur. Burada Galatasaraylı iş adamlarının Galatasaray'a hizmet için koydukları yatırımın birinci raundu bitti. Belli bir minimum yatırım tutarıyla çok kıymetli Galatasaraylı iş adamları buraya geldiler. Burada Galatasaray'ın tek bağı, bundan sonra alacağımız kulüplerle Galatasaray'ı oraya oyuncu kiraladığı taktirde oyuncunun 11'de oynama garantisi alması ve oradan geri transferinde de çok cüzi şartlarla Galatasaray'a geri dönmesi. Bunun dışında Galatasaraylıların orada pişmekte ve yetişmekte olan oyuncularımızı görebilmeleri için de Galatasaray Televizyonu’nda bu takımın yayın hakkını alarak Galatasaraylıların izlemesi için televizyonda maçları yayınlamayı düşünüyoruz. Bunun dışında yurtdışında da birkaç takımla görüşmemiz var. Yine bu hissedar arkadaşlarım kulüple hisse olarak hiçbir ilintisi olmadan bulunuyorlar. Bir sistemdir bu. Dolayısıyla böyle bir risk yok. Arkadaşlarımız son derece bağımsız, dediğiniz hesaplar yapılmış şekilde orayı yönetiyorlar.” 

“PATRON GALATASARAY’IN ÜYELERİDİR”

“Şeffaflık dediniz. Başından beri söylüyorum. Biz burada patron değiliz. Patron Galatasaray üyeleri. Onlar adına en iyi şekilde temsil etmeye ve en iyi şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Evet çok büyük zorluklar var. Niye tekrar oraya döndük derseniz düşünmeye ve hareket biçimimizi değiştirmediğimiz için. Zararları alkışlayarak ibra ettiğimiz için. Bütçemizden, gelirimizden fazla harcadığımız için. Bugüne kadar hiç farklı davranmadık. Hep daha fazla harcadık, gelirler büyüdü. Borçlanma kabiliyetimiz arttı ve daha fazla borçlandık. Hem kulübü hem de sahip olduğumuz Sportif AŞ’yi bu borç batağına bizler soktuk. Kimseye suç bulamayız. Biz burada bu dönemin çok kritik bir dönem olduğunun farkındayız. Önlemlerimizi ona göre almaya çalışıyoruz. Gönül isterdi ki yarın hemen alalım ama biliyorsunuz bizim içerisine girmiş olduğunuz bir takım kontratlar, oyuncu kontratları, sponsorluk anlaşmaları, bunların yenilenmesi veya iptal edilmesi hukuki olarak hemen gerçekleşmiyor. Takımımızın bütçesini ufaltmak istiyoruz. Çok ciddi hamleler yaptık ama biliyorsunuz ücreti yüksek arkadaşlarımız var. Onlar da haklı olarak bir kontrata imza atmışlar. Önümüzdeki sene sanırım bilançolarımızda ve kar zarar hesaplarımızda, daha çok gelirine göre harcama yapan bir yapı oluşturmuş olacağız. “

“DİVAN KURULU OTURUMLARI KAPALI OLMALI”

“Sportif AŞ'ye ile ilgili dediklerinizde haklısınız. Yeterince bilgi verilmiyor iki şey var. Bir tanesi biliyorsunuz ki Divan Kurulu toplantılarımız televizyondan canlı yayınlanıyor. Kapalı oturumlar yaparak daha detaylı bilgileri paylaşmak isteriz. Zaten ben divan kurulularının da bazen Galatasaraylılar dışında canlı yayınlanmasını camiamıza rekabetçi dezavantaj getirdiğini, camiamızın bütün sorunların aynen sosyal medyada olduğu gibi ortalıkta tartışılmasının Galatasaray’a zarar verdiğini düşünüyorum. Burada takdir divan heyeti ve üyelerimizindir. Herhangi bir teklif gelirse her türlü konuyu üyelerimize şeffaf, daha detaylı detaylı şekilde paylaşmaktan imtina etmeyiz. Şeffaflık adına bizim asla kasıtlı olarak bir bilgi saklamamız söz konusu değil; ama takdir edersiniz bizler de şahsen sorumluk taşıyoruz. Bazı bilgileri paylaşmak bu sorumluluğumuzun yerine gelmemesi anlamına gelebilir. Özellikle kamuoyunu açık platformlarda. Üyelerimizin her şeyi bilmesi gerektiğini zaten düşünüyorum. Yapmayı planlıyoruz. Tüzük değişikliğini hızlı yaparsak bir mali yıl uyumlanması olacak. Yani dolayısıyla mali genel kurullarımızda artık yıl yıl hem sportifi hem bağlı şirketlerimizi  hem de kulübümüzü elma elma karşılaştırma şansına sahip olacağız. Zaten yapılan Bankalar Birliği anlaşması gereğince Sportif AŞ'ye de bugüne kadar yapılmayan bir bütçe oturtma hizmeti var. Bu bütçe genel kurula sunulacak. Galatasaray Spor Kulübü Genel Kurulu da aynı yıl olduğu zaman bütçeleri, Galatasaray Spor kulübü olağan genel kurullarında sportif bütçesinin paylaşılması ve onunda tartışılması Galatasaray açısından önemlidir.”

“DİVAN KURULUNA ÖNEM VERİYORUZ”

“Divan Kuruluna önem vermeye gelince… Biz son derece önemli görüyoruz. Bunu daha önce de söylemiştim. Burası bizim ayda bir de olsa Galatasaraylılarla buluşma, onları bilgilendirme, onların eleştirilerini dinleme ve ona göre kendimizi düzeltme veya yeni projeler üretmek için bir fırsat olarak gördüğümüz yerdir. Divanın düzgün olması, divana katılımın yüksek olmasını çok arzu ederiz. Bu konuda Galatasaray Spor kulübü Divan Başkanımızın uygun göreceği herhangi bir aksiyon olursa bunu tartışmaya  hazırız. Kulüp olarak seve seve buna aracı ve yardımcı oluruz. Tevfik Fikret Salonu’nda yapmak pandemi sebebiyle sıkıntılı. Orası çok değerli bir yer. Orasını yıpratmamak lazım, dikkatli olmak lazım. Burasının daha kalabalıklaşacağını, buranın daha düzgün, Galatasaray’a yakışır bir divan olmasına vesile olacak önlemler varsa seve seve bunlara yardımcı olur. Onun için önerilerinizi divan başkanımıza iletirseniz başkanımız da bize getirir. Biz divan kurullarını çok önemli görüyoruz. Onun için de farkındaysanız kurulda bir arkadaşım gelip detaylı şekilde yaptığı çalışmaları anlatıp sizlerin beğenisine, eleştirilerine sunmaya gayret gösteriyor.”

“MÜZEMİZ BİR SÜRE KAPALI KALACAK”

“Biliyorsunuz bizim müzemizin bulunduğu bina var. Beyoğlu’nda eski postane binası. Bu binaya yanılmıyorsam 2003 yılında eğitim vakfı tarafından yatırım yapılmış, daha sonra Galatasaray Üniversite’sine kiralamış. Burasının bir katında Galatasaray Spor Kulübü'nün, bir katında Galatasaray Lisesi’nin müzesi var. Burada bizim herhangi bir fiili, Galatasaray Spor kulübü olarak anlaşmamız ve bağımız yok. Sadece üniversitenin PTT binasında, bize verilmiş bir alanda, Galatasaray’a ait olan değerli tarihi eserlerimizi sergiliyoruz. Burada yeni bir protokol imzalandı. Üniversitemizle vakıfla, listemizle hep birlikte konuşuyoruz. Burada bizim amacımız şudur. Orada müze yapmak için bizim sahip olduğumuz eserleri ihtiyacı var üniversitemizin. O eserlerinde korunması ve doğru şekilde korunuyor olması bizim için çok önemli. Şu anda bu anlaşma detayları sonuçlanana kadar Galatasaray'ın çok değerli eserlerinin tarihi eserlerinin korunması için gerekli güvenlik önlemleri alınana kadar müzemizin kapılarını kapattık. Ziyaretçi almıyoruz. Arşivimizi de kapattık. Sorunun açık şeffaf şekilde çözülebileceğini ümit ediyoruz; ama biz şu anda eşyalarımız kitli ve koruma altındadır. Bunu da bilgilerinize arz etmek istedim. Teşekkür ederim.”

Başkan Burak Elmas, üyemiz Serhat Özalemdar’ın görüşlerinin ardından tekrar kürsüye gelerek şu açıklamaları yaptı:

“Taner Bey’e cevap verdim. Biz halka açık bir şirketiz. Burası canlı yayınlanan bir toplantı olduğu için arzu ederseniz bir kapalı ortamda Galatasaray'ın tüm detayları ile sorduğunuz soruya cevap verebiliriz dedim. O cevabı vermiştim. Belki dikkatinizden kaçmış. Riva için sorduğunuz sorunun da cevabını daha önce divan kurulunda arkadaşlarım anlattılar. Televizyonda da anlatıldı. Dolayısıyla burada para akışı ile ilgili durumun çok iyi olmadığını, indirgenmiş nakit akışıyla bırakın para almayı, faizin faizini ödedimizi, belki de para ödememiz gerekeceğini söylemiştik. Bu konuda çalışıyoruz. Kemerburgaz ilgili çalışıyoruz. Şu anda çalışmaların detayları tamamlanmadığından size burada afaki bir şey söylemek istemem. Dursun başkan ile çok yakın temastayız. Projelerin başlangıcı ve devlet kademesinde takip için, hatta bazı bakanlıklara beraber gittiğimiz de oldu. Sağ olsun o da bize çok yardımcı oluyor. Sadece Dursun Başkan için değil diğer başkanlarımızdan ve tüm Galatasaraylıların yetkinliklerinden faydalanmak ana hedefimiz. Galatasaray dediğiniz gibi birlikte güçlü. Biz Galatasaray’ı bir yönetime kapatmayacamızı zaten söylemiştik. Kemerburgaz’ın yapımı ile ilgili çeşitli finansman modelleri var. Burada taşın altına elini koymak isteyen Galatasaraylılar olursa çok büyük bir sevinçle onları proje dahil eder, Galatasarayların onların yaptığı hizmet takdir etmesini sağlarız.” 

“Sponsorluk işinde anlamadığım bir şey var. Galatasaray senelerdir sponsorluk anlaşması imzalıyor. Bir şirket Galatasaray için taşın altına elini koymuş. Ekonominin bu kadar zor olduğu ortamda Galatasaray’a sponsor olmuş. Bunlar konuşuluyorsa ben firmamı bir daha Galatasaray’la yan yana getirmem. Biz sponsor dövmek için buradayız sponsor bulmak için mi buradayız? Yok banka borcunu ödememiş yok içinde başka şey varmış… Siz Türk telekom sözleşmesini gördünüz mü? Yani daha önce hangi sponsorluk sözleşmesinin içini gördünüz? Yani bir sponsor işte böyle kaçırılır! Divan Kurulu üyesi olmanın belli sorumlulukları var. Tamam mı? Bu canlı yayınlanan bir toplantıda söyleyeceğiniz her konu dışarda Galatasaray'ı bağlar. Galatasaray adına konuşuyorsunuz. Lütfen hem oyuncularımız ligi hem rakiplerle ilgili hem de bize büyük değer katan, bu ekonomik şartlarda Galatasaray’ın arkasında duran sponsorlarla ilgili lütfen burada konuşurken dikkatli olalım. Galatasaray’a destek veren kurumları sorgulamakla, herkesi Galatasaray’ı potansiyel kazıklamak için bir araya gelmiş muamelesinden lütfen vazgeçin. Eğer bize direkt bir suçlamanız varsa onu söyleyin ama Galatasaray’ın yanında duran şirketlere, Galatasaray’a hizmet eden insanlara bunu yapmayın. Onların aileleri ve iş konusunda bir repütasyonları var. Bunları kendi hırslarımız için zedelemeyelim. Teşekkür ederim."

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2021, 14:50
YORUM EKLE
YORUMLAR
Emre kartal
Emre kartal - 3 yıl Önce

Başkan sana helal olsun dürüst adamsın