Hamza Hamzaoğlu: "15 dakika konuştuk ve anlaştık"

Hamza Hamzaoğlu, Galatasaray ile 2015'te yaşadığı şampiyonluğun kritik olduğunu belirterek, "Fenerbahçe olsaydı, Galatasaray psikolojik olarak çökerdi" dedi.

Hamza Hamzaoğlu: "15 dakika konuştuk ve anlaştık"

Galatasaray, 2014-2015 sezonunu toplamda 3 başkan, 3 teknik direktör ve 3 kupayla kapatarak, sıradışı bir sezona imza attı. Ünal Aysal yönetimi sezon planlamasını Roberto Mancini ile yaptı. Ancak sezona girilmeden önce İtalyan hoca takımdan ayrıldı. Yerine bir başka İtalyan teknik adam Cesare Prandelli geldi. Ancak bu birliktelik de 10 hafta sürdü. Trabzonspor'a karşı ligde İstanbul'da alınan 3-0'lık, Şampiyonlar Ligi'nde de deplasmanda Anderlecht'e karşı alınan 2-0'lık mağlubiyetler sonrası yollar ayrıldı. Prandelli gittiğinde Galatasaray, 20'şer puanlı Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin sadece 1 puan gerisindeydi...

Babasını kaybettiği gün Galatasaray'dan teklif aldı

Ancak Prandelli'den önce başkan Ünal Aysal gitmişti. Galatasaray'ın olağanüstü kongresinde Duygun Yarsuvat, başkanlık koltuğuna oturdu. Yarsuvat yönetimi Prandelli'yi bir ayın sonunda görevden aldı. Yerineyse 90'larda kulüpte forma giyip şampiyonluklar yaşayan Hamza Hamzaoğlu'nu getirdi. Hamzaoğlu, özellikle Akhisarspor'da dikkat çeken bir çıkış yapmıştı. Galatasaray'dan teklif aldığı gün babasını kaybetmişti. En büyük acıyı ve mutluluğu aynı gün içinde yaşadı...

Üç kupa kazandı ama ertesi sezonu bitiremedi

Sezon bitmeden Galatasaray olağan seçime gitti ve başkanlık koltuğuna Dursun Özbek seçildi. Böylece 3 teknik adam ve 3 başkan değişen bir sezon yaşandı. Ama daha da ilginci bu sezon 3 kupayla kapatıldı. Üç kupayı kaldıran teknik adamsa aynı kişiydi: Hamza Hamzaoğlu. Bu 3 kupaya rağmen Hamzaoğlu'na yüksek bir kredi tanınmadı. Ertesi sezonun ilk devresi daha bitmeden yollar ayrıldı. Beşiktaş'ın Sergen Yalçın ile yaşadığı serüvenin benzeri çok daha önce Galatasaray'da yaşandı.

Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye kadar

Süper Lig'in omuzunda şampiyon apoleti bulunan teknik adamlarından Hamza Hamzaoğlu, Ajansspor'da AS İşler'e misafir oldu. Hamzaoğlu Galatasaray döneminden, A Milli Takım'a, Eyüpspor'dan Okan Buruk, Şenol Güneş, Jorge Jesus ve Arda Güler'e kadar birçok konuya dair önemli açıklamalar yaptı. Hamzaoğlu, 2015'teki şampiyonluğun Galatasaray ve Fenerbahçe için bir dönüm noktası olduğunu söyledi. İşte bu çarpıcı röportaj...

Ben de eşim de motor tutkunuyuz
Hocam hoş geldiniz. Pek görünmüyorsunuz bir süredir. Neler yapıyorsunuz, boş vakitlerinizi nasıl geçiriyorsunuz?

Dinleniyorum, eşimle birlikte fırsat buldukça geziyoruz. İkimiz de motor tutkunuyuz. Yurtdışına çıkıyoruz. Onun dışında maçları takip ediyorum. Bu süreci hem dinlenerek hem de dışarıdan futbolu takip ederek geçiriyoruz. Tabii ki takım çalıştırmak istiyorum. 

Türk futbolunda güzel şeyler olacak
Ülke futbolu adına umudunuz var mı?

Tabii ki umudum var. Şartlar ne olursa olsun, iyi olmak için umut vardır. A Milli Takım olarak sıkıntılı bir süreç yaşadık. Ancak bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Oyuncu arkadaşlarımızın da zaman içerisinde daha iyi sonuçları alacağını düşünüyorum. A Milli Takımımız ve Türk futbolu adına çok daha güzel şeyler olacak.

Jesus, Arda için doğru olanı yapıyor
Umut denilince akla şu günlerde en çok Arda Güler geliyor. Arda için ne söylersiniz?

Arda Güler'i izlediğimde çok etkilendim. Sahada futbolun doğrularını yapıyor. Futbol bir tercih oyunudur; en iyi tercihi yaparsanız yıldız ya da yıldız adayı olursunuz. Arda Güler de böyle birisi. Jorge Jesus şu anda Arda'ya çok fazla şans vermiyor gibi gözüküyor. Bence Jesus en doğru olanı yapıyor. Benim için önemli olan böyle yetenekli bir oyuncuyu en doğru zamanda doğru şekilde kullanabilmek. Çünkü biz ülke futbolu olarak birçok yetenekli arkadaşlarımızı kaybettik. Jesus, bence doğru olanı yapıyor. Antrenörlük bir oyuncuyu 15-16 yaşında oynatmak değil, doğru ve uzun vadede oynatmaktır.

Kuntz için beklemeli ve sabretmeliyiz
Türk Milli Takımı'nın hocası Stefan Kuntz da çok tartışılıyor. Sizce devam edilmeli mi?

Stefan Kuntz'un gelişi Hamit Altıntop'la birlikte oldu. O kendisine inanıyor ve güveniyor. Biz bir kişiye güvenmişsek, o kişinin tercihlerine saygı duymamız gerekir. Bize de düşen bu süreci bekleyip, destek olmaktır. Beklemek doğru mudur, yanlış mıdır? Bu konu hep tartışılıyor ancak bizi bu noktalara getirenler tartışılmadı. Fatih Terim, Şenol Güneş, Ersun Yanal neden yıpratıldı? Bence görevde olan hocaları beklemeli ve sabretmeliyiz.

Medya ile ilişkilerim üst düzey değildir
Sizin bir milli takım beklentiniz oldu mu?

A Milli Takım ve her takımı çalıştırabilecek potansiyele sahip olduğumu biliyorum. Bu demek değildir ki her şeyi biliyorum. Kendimi geliştirmem gereken birçok şey var. Medya ile ilişkilerim çok fazla üst düzey değildir, medyadaki arkadaşlarımızın işlerine de müdahil olmam. Dışarıda insanlar benim değerimi biliyor. Bizi yetkili insanlar layık gördüğünde, gider çalışırız.

Akhisar başarımız Galatasaray'dakinden kıymetli
Şu anda bir takım çalıştırmamanız ilginç ama...

Aklın almıyor değil mi? Hamza Hoca nasıl boşta diyorsunuz? Belki de bizim tarzımız ve tavrımız günümüz futbol yönetici profilleriyle uyuşmuyor. Galatasaray'da önemli bir başarı elde ettik ama ben Akhisar'da yaptığımız başarıyı daha kıymetli buluyorum. Bir ilçe takımında önemli bir başarı elde ettik. Belki de ben çok fazla kulüpçüyüm, bu davranış belki kötü bir davranış olarak lanse ediliyor ama bence doğru olan bu. Ne yazık ki bundan dolayı istenmeyen adam konumuna geldim. Kulüpler yaşarsa bizler var oluruz. Şu anda benim boşta kalmam gayet normal yadırgamıyorum da. (Tebessüm ederek)

Eyüpspor Başkanı 6 saat dil döktü
Eyüpspor ile yollarınız neden ayrıldı? O süreçte neler yaşandı?

Küme düştüğümüz takımlar da oldu, şampiyon olduğumuz takımlar da. Ancak aldığımız dönem ve bıraktığımız dönem arasında ne kadar mesafe katettiğimiz ortada. Buna geçen sezon çalıştığımız Eyüpspor da dahil; çok başarılı olamamıza rağmen. Başkanın, beni çağrırken 6 saat dil dökmesi bir yana, takımdan giderken stadyumdan çıkmamı beklememeleri ayrı bir durum. Bugünkü düşüncem olsaydı gitmezdim. Eyüpspor'a gidişim ahde vefa da değildi. Eyüpspor'da ilk çalıştığımız dönem 2. Lig'de play-off finali oynamıştık. Eyüpspor'a geçen sezon giderken hedefim; ülke futboluna bir takım kazandırmaktı. Bu da benim için tecrübe olmuş oldu.

2015'te Fenerbahçe şampiyon olsa Galatasaray çökerdi
Gelelim en çarpıcı bölüme... 3 kupa kaldırdığınız Galatasaray dönemine yani... Sizin şampiyonluğunuzun önemi neydi?

Duygun Yarsuvat Başkanı rahmetle analım. Duygun Başkan, o dönem hepimize ağabeylik yaptı ve şampiyonluğumuzun en önemli mimarlarından birisidir. 2014-2015 sezonunda elde ettiğimiz şampiyonluk, çok basite indirgendi. Biz o dönem Fenerbahçe'ye karşı yarıştık ve kazandık. 4. yıldızı aldık. Biz o dönem Fenerbahçe'nin de saygısını kazanıp şampiyon olduk. Fenerbahçe o yıl şampiyon olsaydı; Galatasaray psikolojik çöküntüyü hâlâ atlatamamış olabilirdi. Fenerbahçe hâlâ o psikolojik sıkıntıyı yaşıyor. Başarımızı ne yazık ki küçümsediler, gölgeledirler ve belki de bize yakıştıramadılar. Ben dedim ki analizleri kaldırdım. Bilimden uzak birisi gibi imaj oluşturdular. Oyuncuları o dönem psikolojik olarak rahatlattık.

Okan Hoca Galatasaray'ı da şampiyon yapabilir
Ancak şampiyonluğunuz yeterince köpürtülmedi sanki...

Bugün Okan Hoca'nın orada olmasına çok mutluyum. Okan Hoca, oyuncularla kaynaştı. Fenerbahçe'de Jesus'un önemli etkisi var ancak kadro derinliği en iyi olan takım Galatasaray. Okan Hoca, Başakşehir'de elde ettiği şampiyonluğu Galatasaray'da da elde edebilir. Galatasaraylıyım, Galatasaray'ın şampiyon olmasını istiyorum ama kim hak ediyorsa o şampiyon olsun. Dünya Kupası arası Galatasaray'a iyi gelecektir. 7-0'lık galibiyet sonrası rehavet ve beklenti artabilirdi, bu haftaki maç ara olmasa iyi olmayabilirdi.

Yönetim benden istemeden, raporu medyaya verdi
Galatasaray'dan ayrılmanızın sebebi Umut Bulut'a verdiğiniz destek açıklaması mıydı?

Asıl sebep; Umut Bulut açıklaması olamaz. Astana ile 2-2 berabere kaldığımızda yönetim benden rapor istedi. Ben de "Rapor vermem" dedim. Rapor benden istenmeden, basına yansıdı. Beni herkesin önüne attılar ve başarısız bir ortam algısı oluşturuldu. Rizespor maçı var; 10 kişi kalmamıza rağmen 90+2 3-2 öndeyiz. 3-3 olduktan sonra da takımı geri çekmedim sebebi de maçı kaybedebilirsiniz. Ama esas olan ruhu kaybetmemek lazım. Zaman mutlaka her şeyi gösterecek. Benim anlaşırken de ayrılırken de uzun sürmez görüşmelerim. Galatasaray'da göreve gelirken de Ali Ağabey (Dürüst) ve Abdurrahim Ağabey (Albayrak) ile 15 dakikada konuştuk ve anlaştık.

Ben yeni nesil değil ara nesil hocayım
Son bir iki yıldır 'yeni nesil teknik direktör' tanımı çok moda. Hamza Hamzaoğlu hangi nesil teknik direktör?

Hamza Hamzaoğlu yeni nesil değil, ara nesil-orta kuşak diyebilirim. Biz biraz erken yola çıktık. Galatasaray'dan ayrıldıktan sonra Bursaspor istedi. Orada da başarılı olduk. Ülke futbolunda bazı güçler bizi orada istemedi. Bursaspor'un şu andaki durumu beni üzüyor. Bursaspor'da amacımız şampiyonluk yaşamaktı. Antalyaspor'da iyi işlere imza attık. Ancak orada da barınamadık. Zannedersem bizde sorun var.

Ibrahimovic'i istemedim, amaç gölgelemekti
Galatasaray'dayken Zlatan Ibrahimovic'i istediğiniz de yazıldı çizildi. Bu doğru muydu?

Hayır istemedik. Nasıl ilgilenelim ki! O zaman 30 milyon Euro değeri vardı. O dönem belli güçler bu tarz haberlerle bizim başarımızı gölgelediler. Burak Yılmaz'ın yeteneklerine inanan bir insanım. O dönem rekabeti artırmak için Podolski'yi istedim. Selçuk İnan bu konuda güzel yorumlarda bulunmuş, kendisine de teşekkür ederim.

Çok farklı bir Dünya Kupası yaşayacağız
Yeni bir Dünya Kupası başlıyor. Favoriniz kim hocam?

Şu anda favorim yok. Gidişatı biraz görmemiz lazım. Ronaldo ve Messi başta olmak üzere sanırım birçok yıldızın son Dünya Kupası olacak bu. Ve Dünya Kupası'nda ilk kez sonbahar mevsiminde maçlar oynanacak. Farklı bir tablo yaşayacağız. Çok farklı bir deneyim olacak.

Ligde Kerem Aktürkoğlu fark yaratıyor
Sizce ligimizin şu an en iyi teknik direktörü ve en iyi oyuncusu kim?

Ligimizde çok iyi hocalar var. Bunların arasında bir ayrım yapmak istemem. Oyuncu noktasındaysa Kerem Aktürkoğlu fark yaratıyor. Gençlerbirliği'nde çalışırken Kerem'i istemiştik. O sezonun sonunda Galatasaray onu aldı.

Kaynak: Salim Manav / Ajansspor

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2022, 10:18
YORUM EKLE