Sinan Yılmaz: "Galatasaray ikisinden 10 gol katkısı alabilir, en son Fenerbahçe'de görmüştük"

Galatasaray, Süper Lig'de Ankaragücü karşılaşmasını kayıpsız atlatarak yoluna devam etti.

Sinan Yılmaz: "Galatasaray ikisinden 10 gol katkısı alabilir, en son Fenerbahçe'de görmüştük"

Futbol yorumcusu Sinan Yılmaz, Galatasaray'ın Ankaragücü karşısındaki galibiyetini detaylı bir şekilde yorumladı.

Yılmaz'ın açıklamaları şu şekilde:

"TETE, ICARDI'YE ATMAYIP..."

"Galatasaray son 4 maçtır bitiricilik konusunda sıkıntı yaşıyor. Aslında bu 4 maça kadar olan süreçte Galatasaray sezona yüksek bitiricilikle başlamıştı. Trabzonspor maçı, Antep maçı, Molde maçları, Ljubljana maçları, Samsun maçı hep yüksek bitiricilikle geçmişti. Birden çok iyi bitiren Galatasaray'ın son 4 maçta Kopenhag, Başakşehir, İstanbulspor ve Ankaragücü'ne karşı yine çok pozisyon bulup bu kez atamamaya başlamasını şuna bağlıyorum... Galatasaray, Kopenhag maçına kadar, geçen senenin hücum oyuncularını daha çok kullanıyordu. Zaha ve Ziyech'i hücuma ekleme işleri henüz başlamamıştı. Kopenhag maçından itibaren ise Ziyech'i, Zaha'yı eklemeye çalışmak, onları ekleyince Kerem'in pozisyonunun değişmesi, Mertens'in kesilmesi gibi değişimler yaşandı. Hücumdaki bu değişimlerin, uyumu etkilediğini ve bu uyum aşamasının da bitiriciliği, özellikle de Icardi'ye hazırlanan pozisyon sayısını etkilediğini düşünüyorum. Gol sadece vuruştan dolayı kaçmıyor, son pasın şiddetinde ve zamanlamasında da kaçabiliyor. Vasat pas, vasat şuta dönüşebiliyor. Zira Galatasaray bu 4 maçın son 3'ünde özellikle bir sürü final pası da atamadı. Mesela bu akşam Tete'nin Icardi'ye atmayıp kaleciyi çalımlamaya çalıştığı pozisyon... O pozisyon Tete ile Icardi arasında 8-10 maç daha oynansa o şekilde gelişmez, muhtemelen Tete, yanında biteceğini öğrendiği Icardi'ye daha rahat, hemen pası çıkarırdı." 

"Galatasaray yine pozisyonlara girdi, Ziyech'in özel yeteneği ile Zaha'nın özel yeteneği ile yine çok pozisyon üretildi ama bu pozisyonların Icardi ile bağı-uyumu yeterince kuvvetli değil henüz. Mesela bu akşam Zaha ve Icardi arasında kaçar pas oldu, buna bakmak gerek."

"Galatasaray'ın çok yüksek yüzdeyle bitirdiği Ljubjana, Molde, Antep, Trabzon, Samsun toplam 7 maçın 7'sinde de Mertens-Kerem ilk 11'de sabit. Sağ kanatta 3 maç Barış, 3 maç Tete, 1 maç Yunus başlamış. İleride de 7 maçın 6'sında Icardi, bir maç Bakambu sadece. Yani tıkır tıkır bitirilen 7 maçın 6'sında Icardi ve adamları Mertens - Kerem... Yani geçen seneden gelen uyum, ezber... (Bu Kopenhag maçında da böyleydi. Sadece o maçta, çok gol kaçırmayı hücumdaki uyumsuzluğa değil Şampiyonlar Ligi heyecanına bağlıyorum) Bu uyumu değiştirmek ne kadar doğru emin olmamakla beraber, bu değişimi bir de Ekim ayında hala yapamamış olmak da gelecek adına bence endişelendirici." 

"Bu değişim, Mertens'i kulübeye çekerken Kerem'i de onun yerine forvet arkasına yönlendirdi. Kerem, Mertens'in organizatörlüğünden çok uzaktı. O pozisyonu öğrenebileceğini ve gelecekte o pozisyonda çok etkili olabileceğini de düşünüyorum ama bunu ilk maçından yapmasını beklemiyordum. Kerem ıslıklandığı Kopenhag maçından çok daha etkisiz oynadı. Hatta bu sezonki en kötü maçını oynadı. Sadece 29. dakikada Icardi ön direğe gidince stoperler onunla gitti ve arkasında Kerem boş kafayı vurdu. Yardımcı forvet koşusu çok iyiydi o pozisyonda ama kafa vuruşu kötüydü."

"GALATASARAY, İKİ STOPERİNDEN 10 GOL KATKISI ALABİLİR"

"Kafa vuruşu demişken Davinson Sanchez hem ilk yarıda, hem 2. yarıdaki gole çok yaklaştı. Biri direkten döndü. Başakşehir maçında da hem Kazımcan taçında, hem de Babacan'ın son anda çıkardığı kornerde 2 kez gole çok yaklaşmıştı. 2 maçta 4 kez kenar ortalarda golle burun buruna geldi. İleride Abdülkerim - Davinson Sanchez ikilisi bu kornerleri çok daha tehlikeli bir hale sokacak. (Galatasaray ligin penaltı harici duran toptan en çok gol pozisyonu üreten, geçen sene de öyleydi) Bu sezon Davinson ve Kerem Demirbay bunu daha da güçlendirecek gibi. Galatasaray iki stoperinden 10 gol katkısı falan alabilir. Bunu en son Luciano - Servet'li Fenerbahçe'de görmüştük, gerçekten çok büyük etki ediyor zirveye oynayan takıma."

"Tabi duran top etkinliği Davinson'un minör katkısı. Esas katkı Galatasaray'ın Ankaragücü'nü 90 dakika boyunca kendi yarı sahasına hapsetmesinde ortaya çıkıyor. Davinson Sanchez ile Nelsson arasındaki en net fark 10-15 metre önde oynamak! Davinson, Ankaragücü'nü kendi yarı alanına itti. Buna rağmen golde de çalımı yedi. Bu gol biraz, 'bu oyunu oynamak istiyorsan, zaman zaman bu acıyı çekeceksin' golüydü. Muhtemelen Nelsson oraya kadar gitmez ve derinlik alırdı. O pozisyonun da gol olmama ihtimali daha yüksek olurdu, belki pası keserdi vs. Buna karşın Galatasaray'ın maç boyu baskısı da bu kadar yoğun olmazdı. Bu arada Davinson her çıktığında Kaan çok doğru derinlik aldı. 2. kez birlikte oynamalarına rağmen uyumluydular. Kaan normalde atlamayı seven bir savunmacı ama yanındaki partnerlerine göre oynamayı da biliyor. Ağır bir oyuncu olmasına rağmen bence zeki bir oyuncu."

"Tete geçen 2 maçın aksine bu kez final işlerde yeterince keskin değildi. Bu konuda yani istikrar konusunda Kerem Demirbay ile ikisinde bir sorun var gibi. Bir de Demirbay maçların 2. yarısında oyundan çok düşüyor. Kendisini kanatlara attığı pozisyonlar oluyor. Zaten merkezi 2 kişi tuttukları için kenarlara açılmaları mantıklı değil bence. 4-3-3'ün 8'i olarak oynasalar daha özgür bir oyunu kaldırabilir ama Demirbay da kanatlara gidip pozisyonunu terk edince Torreira iyice merkezde yalnız kalıyor."  

"DEVREDE DEĞİŞİKLİĞİN GELMEMESİ BENİ ŞAŞIRTTI"

"İlk devre bittiğinde kesin Mertens ile Tete değişir düşüncesindeydim. 3 yerliden dolayı Kerem'i çıkarmak zor olur ama Tete-Mertens değişir diye düşünüyordum. Devrede bu değişikliğin gelmemesi de şaşırttı beni. Mertens girdikten sonra etkili olamadı ama Mertens girdiğinde maç 2-1 olmuştu. Ankaragücü mecburen açılmaya başladı ve geniş alanlarda Mertens'in oynaması anlamlı olmadı. Mertens'in olayı dar alanda kapanan kilidi açmaktı zaten."

"ZAHA, GOLDE SEKASINI DA GÖSTERDİ"

"Zaha golünde Bahadır'ı ters köşeye gönderişiyle zekasını da göstermiş oldu. Bireysel yeteneği zaten çok yüksek ama acaba bu bireysel yetenek kapalı savunmalarda nasıl işleyecek diye merak ediyorduk. Zira yıllardır Crystal Palace'ta geniş alanları değerlendiriyordu. Bu tip bir takımda nasıl oynar sorusuna cevap verdi. Açık, kapalı fark etmez dedi. Galatasaray adına maçın en sevindirici yanı buydu."

"Bahadır o gol dışında kusursuzdu. Olağanüstü bir performanstı. Geçen hafta da çok iyiydi ve Ankaragücü'nün Bundesliga'dan aldığı kaleciyi kesti! Gikiewicz son 4 sezon Bundesliga'da %90 ilk 11 olmuş bir kaleci. Böyle bir kaleciyi kesmek çok zor iş. Geçen sene Gökhan Akkan her maç hatalı gol yerken Bahadır'ı oynatmamışlardı!"

"Ankaragücü Bahadır dışında beklentimin çok altındaydı. Muhtemelen Tolunay Kafkas'ın son maçı olur. Anadolu takımları arasında Adana Demirspor dışında en pahalıya kurulan takım olabilir Ankaragücü. Buna karşın ne oynanan futbolda, ne alınan sonuçlarda hayır var. Muhtemelen Tolunay Kafkas'ı bitiren adamın da evladı gibi sevdiği Atakan olması kaderin cilvesi oldu. Atakan'ın Zaha'nın golünde boşa atlaması tam bir Atakan hareketiydi." 

"EKLEDİĞİ SÜRE 3 DAKİKA OLDU, ŞAKA GİBİ"

"Bahadır saha içinde ne kadar iyi olsa da, ilk dakikalardan zaman geçirme hareketlerine başladı. Bu hareketleri defalarca uyaran hakem Volkan Bayarslan, sarı çıkarmadı ve onun yerine 4. hakeme 'ekleteceğim' işareti yaptı. O anlarda aklıma Kopenhag maçı hakemi geldi. Kopenhag'ın sağ bekine hiç uyarmadan zaman geçirdiği için ilk sarıyı vermiş. O oyuncu 10 dakika sonra atılmış ve Galatasaray maçı çevirmişti. Ben hiç hakem kararı tartışmayı sevmem ama hakem karakterini tartışmak gerekir. Bu zaten hakem kararı değil, zayıf bir hakem karakteri. Neden futbolumuz bu kadar yavaş, neden bu kadar uyuşuk. Sahada baskı yapan, hızlı oynamaya çalışan bir takım varken, diğer takımın oyunu yavaşlatmasına izin vermek, devre sonuna ekleyeceğini söylemek net şekilde mesleğini suistimal etmek; bir karakter, cesaret noksanlığı. Devreye ekleyeceğiniz süre ile oynamak isteyen takımın o dakikalarda kurduğu baskıyı dağıtmanız aynı şey değil. Eklediği süre de 3 dakika oldu, şaka gibi. Hakem de baskı dağılsın, oyun yavaşlasın istiyor ki, çalacağı düdük sayısı, vermek zorunda kalacağı karar sayısı azalsın. Hem oyun yavaşladıkça verilen kararları görme ihtimali artıyor. Oyun hızlandıkça hakemlik zorlaşıyor. Bu işte mesleğini suistimal etmek bu. Hata sorun değil ama şark kurnazlığı sorun." ifadelerini kullandı.

HABER SARI KIRMIZI uygulamamızı telefonunuza ücretsiz indirin, transfer haberlerini anında öğrenin. İndirmek için tıklayın.

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2023, 14:24
YORUM EKLE